Önkormányzati Hivatal felújított épülete

Elérhetőségek

Csikvánd Község Önkormányzat

9127 Csikvánd,
Rákóczi F. u. 24.
Telefon:
0696739438
E-mail:
polghivcsikvand@gmail.com
A Kastély felújított épülete

Elérhetőségek

Csikvánd Község Önkormányzat

9127 Csikvánd,
Rákóczi F. u. 24.
Telefon:
0696739438
E-mail:
polghivcsikvand@gmail.com
Nagy Ernő és az Önkormányzat pincéje

Elérhetőségek

Csikvánd Község Önkormányzat

9127 Csikvánd,
Rákóczi F. u. 24.
Telefon:
0696739438
E-mail:
polghivcsikvand@gmail.com

Önkormányzat / Csikvándi zártkerti szőlőhegy fejlesztése

Csikvándi zártkerti szőlőhegy fejlesztéseCsikvándi zártkerti szőlőhegy fejlesztése

S Z A K M A I  B E S Z Á M O L Ó

A kötelezettségvállalás dokumentumának száma: 1265-9/2018/HERMANN   

A projekt címe: Csikvándi zártkerti szőlőhegy fejlesztése

A kedvezményezett/egyéb kedvezményezett neve: Csikvánd Község Önkormányzata

A kedvezményezett/egyéb kedvezményezett címe: 9127 Csikvánd Rákóczi Ferenc utca 24.

A projekt megvalósításának szakmai összefoglalása, az elért eredmények részletezése (a megvalósított tevékenységek ismertetése, az elért eredmények szöveges és számszerűsített bemutatása, az elszámolásban szereplő jelentősebb tételek szöveges indoklása – szükség szerint mellékletként csatolható):

A fejlesztés Csikvándon valósult meg a zártkerti területeket magába foglaló Szőlőhegyen. Az Önkormányzat járhatóvá tette a 1096, 1048/2, 1213, 0181, 0195 hrsz alatti zártkerti földutakat burkolat megerősítéssel. Darált építési törmelék (beton, cserép, és téglatörmelék) felhasználásával természetbe illő, környezetbarát útfelújítást valósítottunk meg.

A fejlesztés megvalósítása érdekében árajánlatokat kértünk be, melyek közül a KOVÁCSBAU KFT ajánlata volt a legkedvezőbb. A vállalkozási szerződést 2018. szeptember 21-én kötöttük meg. A munka megkezdődött. A kivitelező 1 résszámát és 1 végszámlát állított ki. (KI18/00116 és KI19/00036 sorszámon) összesen 9.652.318 Ft értékben. A munkák 2019. március 25-én befejeződtek, mely után a pályázat elszámolásának anyagát állítottuk össze küldjük meg elszámolásra.

A fejlesztés a 0195 hrsz-en keresztül kapcsolódik belterületi, szilárd burkolatú úthoz. Az úttükör kialakításával párhuzamosan a benőtt fák, cserjék is eltávolításra kerültek. Az alábbi útfelújítási munkálatokat érintette a fejlesztés:

a meglévő murva burkolatú út

- felületének egyengetése, illetve letolása gépi erővel

- újra murvázás 5 cm vastagságban, 3 m szélességben

- darált építési törmelék feltöltés készítése 5 cm vastagságban, 3 m szélességben

- simító hengerelés gépi erővel.

Az útfejlesztés mellett megvalósult a 4. célterülethez kapcsolódóan vadkerítés építése 1213 hrsz számú ingatlanon, 720 m hosszan. A kerítés építéshez kapcsolódó munkálatok:

- kerítés nyomvonalának kitűzése és oszlopok helyének kifúrása gépi erővel.

- keményfa kerítésoszlopok elhelyezés előre elkészített lyukakba, föld kitöltéssel, tömörített kivitelben

- tekercses kerítés szerelése előre elhelyezett oszlopokra, mezőgazdasági, hálóból, 1,51-2,00 m magasság között horganyzott vadháló 1,75 m magasan

A felújított utak a zártkertek között haladnak, ezekről az utakról közelíthetők meg a zártkerti ingatlanok. A területen a 213 zártkert található. Csikvánd jellegzetes része a szőlőhegy. A zártkerti pincesoron 200 éves tömésfalu, vályog, nádfedeles zártkerti présházak találhatóak. Az útfejlesztés mellett megvalósul a 1213 hrsz számú ingatlan vadkerítéssel történő bekerítése (keményfa kerítésoszlop, vadháló 1,75m magasan).

Mindent elkövetünk, hogy a jövőben az infrastruktúra meglétét követően a szőlő- és gyümölcstermesztés fennmaradjon, gyarapodjon a vidéki tájfenntartás céljából.

A fejlesztés eredményeképp a szőlőhegyi ingatlanok könnyedén eléretővé válnak a modern közlekedési eszközök használatával is. Az önkormányzat mintát kíván állítani és segítséget nyújtani a jövőben a zártkerti gazdálkodással kapcsolatban. Az utat egy másik pályázatban szereplő traktor és vonólap segítségével tudjuk karban tartani, közmunkásaink az útra benőtt fákat, növényeket tudják eltávolítani.

Az önkormányzat kitűzött célja, hogy valamilyen mértékben visszaállítsa a pezsgő szőlőhegyi életet. A táj gyönyörű, a természet nyugodt. A hétköznapi monotonitásból kiválóan ki lehet szakadni a szőlőhegyen, ezáltal feltöltődik az ember.

Kelt: Csikvánd, 2019. április 25.

 

Kozma Tibor

Csikvánd Község Önkormányzata


« Vissza az előző oldalra!

Csikvánd Község Önkormányzat - Magyar